Отдел Турбокомпресори / Телефони: 0892 075 356 ; 0876 761 108  / Адрес: гр. Варна, ул. "Уста Колю Фичето" 25А

Ремонт на турбокомпресори

Ремонт на турбокомпресори

В специализираният отдел на Софтелектроник се извършват ремонт на редица марки турбокомпрсори като Holset, Garret, Schwitzer, Borgwarner (KKK),CZ Turbo, Caterpillar Turbo, IHI, Mitsubishi Turbocharger и други.

Профилактика

На кои турбокомпресори може да се извърши ремонт

Отделът разполага с модерни стендове на марките Turboclinics и Turbotechnics за баланс и изпитване на турбокомпресори както за автомобили, джипове и микробуси така и за автобуси, камиони, селскостопанска и строителна техника, яхти и стационарни двигатели.

Профилактика

В кои случаи е необходим ремонт

- Ако при профилактика се установи нуждата от извършване на ремонт

- При счупени или липсващи лопатки на перките

- при изкривяване или износване на вала

- при износени лагери

- при износени уплътнителни пръстени

- при повреден актуатор

- при наличие на течове

- при други случаи

Ремонт

Почистване

Повреденият турбокомпресор се разглобява и частите се почистват на бластираща машина. След това всички детайли се измиват със специализиран препарат за премахване на отлагания и омаслявания.

Ремонт на турбокомпресори

Преглед и измерване на всички компоненти

Всички компоненти внимателно се обследват, за да се открият повредените и да се установи евентуалната причина за възникването на проблема в турбокомпресора. На здравите компоненти се правят измервания, за да се установи тяхното износване.

Ремонт на турбокомпресори

Здрав турбокомпресор изпратен за ремонт

Много често в отдела постъпва турбокомпресор със симптоми за ремонт, който се нуждае единствено от профилактика. В такъв случай клиента бива уведомен и се заплаща единствено сумата за профилактика.

Ремонт на турбокомпресори

Причини за повреда в турбокомпресора

В повечето случаи причината за повредата в турбокомпресора е извън него и може да бъде поради:

- некачествено масло

- повреда в маслената система

- повреда в изпускателната система

- попадане на чуждо тяло в компресора

- некачествено гориво

- повреда в двигателя и други

- неправилен монтаж или демонтаж

- други причини

Профилактика

Връзка с клиента

След установяване на конкретния проблем в турбокомпресора, клиента бива уведомен за установената повреда, възможната причина, стойността и продължителността на ремонта. След потвърждение се пристъпва към процес по възстановяване на турбокомпресора.

Ремонт на турбокомпресори

Отремонтиране на ядро чрез ремонтен комплект

В отдела на Софтелектроник се поддържат на склад висококачествени резервни части от доказани производители за най-популярните турбокомпресори, а за по-малко разпространените турбокомпресори се доставят в най-кратки срокове. Най-често срещаният ремонт включва ремонтен комплект, който съдаржа лагери, перки и уплътнителни пръстени за подмяна в ядрото.

Ремонт на турбокомпресори

Подмяна на ядрото

Понякога възстановяването на ядрото е невъзможно и е необходимо да се подмени изцяло с ново, като се използват здравите корпуси на турбинната и компресорна части.

Ремонт на турбокомпресори

Тестване и балансиране на ядрото

Ядрото се сглобява и се тества на специализиран стенд, при реално налягане на маслото и скорост на перките. Следи се за течове, вибрации и отклонение от оста на въртене. При необходимост се балансира и при успешни тестове се разпечатва графика с показателите на работа.

Ремонт на турбокомпресори

Тестване на електронен или механичен актуатор

Ядрото се сглобява към корпусите на турбинната и компресорна част и се преминава към тестване и настройка на механичния или електронен актуатор, така че разтоварващия клапан или променливата геометрия да се управляват правилно.  

Профилактика

Издаване на тествания турбокомпресор

Тествания и настроен турбокомпресор се маркира, след което се издава на клиента в отдела на Софтелектроник или се изпраща чрез куриер на указан от него адрес заедно със съпровождащата го гаранция и графика за тест на ядрото